Cerrahlar yarışıyor

Türkiye'de ilk kez düzenlenen 'Beceri Olimpiyatları'nda cerrahlar, maket üzerinde hızlı dikiş, damar bağlama ve nefes borusundan yabancı cisim çıkarma gibi kategorilerde yarışacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Nisan 2013 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cerrahlar yarışıyor

MAKET üzerinde hızlı dikiş, nefes borundan cisim çıkarma, damar bağlama, sızdırmazlık, alet tanıma duygusu, göğüs boşluğundan sıvı alma... Tüm bunlar saniyeler içinde insan hayatını kurtarabilecek uygulamalar. 25-28 Nisan tarihleri arasında Antalya'da 8'inci Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongres'nde buluşacak bine yakın göğüs cerrahı, Türkiye'de ilk kez yapılacak 'Beceri Olimpiyatlarında' ter dökecek.

6 kategori bulunuyor

6 kategoride yapılacak yarışmalarda doktorlar, maket üzerinde hayat kurtarmak için yarışacak. Olimpiyatları hazırlayan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, "Tıp öğrencileri doktora öğrencileri olsun eğitim verilirken bir yandan teorik anlatılıyor bir yandan ise pratik uygulamalar yaptırılıyor. Pratik uygulamaların bir kısımını hasta üzerinde yaptırıyoruz. Medeni ülkelerde maket üzerinde çalıştıktan sonra hastaya geçiliyor. Bizde kendi çapımızda kendi ülkemizde neler yapabiliriz diye düşündük. Öncelik ile göğüs cerrahiye yönelik bir takım becerileri yarışma ile insanlara sunmaya hazırladık. Kongrenin 3'üncü gününde 'Beceri Olimpiyatları' yapılacak. Bu yarışma bir yandan eğlendirirken bir diğer yandan da eğitime yönelik bilgiler verecek. Yarışmada tıp, asistan ve uzmanlık öğrencileri 6 kategoride yarışacaklar" dedi.

Beceri olimpiyatları için tasarladıkları tüm aletleri hastanede bulunan malzemelerden yaptıklarını belirten Prof. Dr. Kaptanoğlu, "Olimpiyatlarımızda dikişi hızlı atma bir ip ile azami kaç dikiş atılabilir, tutumluluk, damar sızdırmazlık, alet duygusu yarışması, göğüsten sıvı alma ve yabancı cisim çıkarma yarışması yapılacak. Bana en büyük ilhamı ise, azimle çalışıp dnya şampiyonu olan Sivaslı halterci kızımız olan Nurcan Taylan verdi" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber